KAKO OZDRAVITI TRTO OBOLELO Z ESCO?

ESCA – povzroča jo več kot 100 gliv razkrojevalk lesa. Znamenja bolezni so bledorumene ali rdečerjave krpaste pege, ki tvorijo t.i. “tigrast vzorec”. Različne glive se postopno razširijo po prevodnih tkivih, proizvajajo glivične toksine in kot konzorcij gliv s skupnim imenom ESCA povzročijo venenje in smrt trte.

DENDROKIRURGIJA – Postopek pri katerem fizično odstranimo obolele dele rastline in s pomočjo mikroorganizmov in encimov, ki razgradijo ostanke okuženega tkiva (EUROACTIV FLOW) ter antagonistične glive Trichoderme (MICOTRIC L), preprečimo nadaljne širjenje bolezni ter ponovni vdor bolezni v trs.

1. OZNAČIMO

trte s simptomi

2. ODSTRANIMO

vse obolele dele rastline (bel, trhel in/ali črn les)

3. PREMAŽEMO

z mešanico EUROACTIV FLOW in MICOTRIC L v razmerju 1:1

 

Preberite več o bolezenskem kompleksu ESCA in ukrepih za zmanjšanje okužb na vinski trti – diplomsko delo: Bolezenski kompleks ESCA in ukrepi za zmanjšanje okužb na vinski trti (Vitis vinifera L.)

 

OGLED DEMONSTRACIJE NA SEJMU 61. SEJMU AGRA V GORNJI RADGONI – v TOREK 29.8.2023

Tipičen tigrast vzorec na rdečih in belih sortah

Deblo očiščene trte dan po dendrokirurgiji

Dendrokirurgija - Očiščena trta premazana z mešanico koristnih mikroorganizmov in Trichoderme (Euroactiv flow + Micotric L)

KAKO OČISTITI Z ESCO OBOLELO TRTO - DENDROKIRURGIJA

PREVENTIVA pred ESCO – pred sajenjem trte namočimo v kopeli, ki vsebuje aminokisline, hranila, mikorizne glive in glivo Trichodermo.

Za dosajevanje priporočamo namakanje trtic v kopeli, ki vsebuje AMMINOSTIM BIO + MICORTIC L + EURORADIX, da novi trti omogočimo otimalno rast in razvoj koreninskega sistema, delujemo preventivno zoper ESCO ter zmanjšamo negativen vpliv odraslih rastlin.

Dan pred sajenjem cepljenke speremo, porežemo krenine na primerno dolžino ter jih za 12-36 ur namakamo v kopeli, ki vsebuje:

  • Aminokisline (osnovne gradnike celic in prenašalce aktivnih snovi)
  • Izbrana hranila (ki bodo vir hrane ob začetku rasti)
  • Encimske elemente in mikrobno floro (ki bodo spodbudili biotsko aktivacijo tal in s svojo aktivnostjo povečali rodovitnost tal)
  • Mikorizne glive (ki bodo pomočniki trtinega koreninskega sistema pri črpanju vode in hranil ter v sušnih obdobjih vir vode)
  • Rizosferne bakterije (ki bodo iz zraka vezale dušik)
  • Glivo Trichodermo (KI escinim vstopnim glivam preprečuje vdor v trs)
Namakanje trtnic
Namakanje trtnic

Ko po saditvi trte s preostalo vodo zalijemo, ustvarimo za trto optimalen mikrokozmos za rast in razvoj koreninskega sistema in posledično tudi trte kot rastline

REZULTATI – DENDROKIRURGIJA

Vprašajte nas

Svetovali in pomagali vam bomo pri problemih in izzivih v vašem vinogradu, sadovnjaku, oljčnem nasadu in agronomskih težavah.